Дискримінантний аналіз як метод педагогічного контролю рухової і функціональної підготовленості хлопців середніх класів - Іващенко, Ольга; Худолій, Олег; Єрмакова, Тетяна; Цеслицка, Мирослава; Станкевич, Блажей; Мушкета, Радослав (Моделювання та інформаційні технології у фізичному вихованні і спорті, 2015)
Для підсумкового педагогічного контролю рухової і функціональної підготовленості хлопців сьомого класу може бути використана перша дискримінантна функція з акцентом на найбільш інформативні змінні. Якщо результати показані хлопцями сьомого класу будуть класифікувтися як результати подібні до результатів хлопців восьмого класу, то можно стверджувати про ефективність фізичного виховання. Для підсумкового педагогічного контролю рухової і функціональної підготовленості хлопців восьмих класів орієнтиром є рузультати хлопців дев’ятого класу з акцентом на найбільш інформативні показники дискримінантної функції.