Залежність довжини стрибка на лижах з трампліна від пози тіла лижника на початку відштовхування - Банах, В. І.; Заневський, І. П. (Моделювання та інформаційні технології у фізичному вихованні і спорті, 2011)
Для побудови найточнішої двопараметричної моделі пози тіла лижника на початку відштовхування на столі трампліна доцільно використовувати кут в колінному суглобі і кут нахилу до напрямку руху лижника відрізка прямої лінії, яка проходить через загальний центр мас тіла й вісь гомілковостопного суглоба (R2 = 43,1 %). З практичної точки зору простіше використовувати з цією метою кути в гомілковостопному і колінному суглобах (R2 = 42,3 %).