Процес розвитку рухових здібностей у дітей і підлітків, як об’єкт моделювання у фізичному вихованні. - Худолій, О. М.; Петров, П. К.; Іващенко, О. В. (Моделювання та інформаційні технології у фізичному вихованні і спорті, 2012)
Динаміка розвитку рухових здібностей залежить від раціонального планування фізичної підготовки дітей і підлітків щодо сенситивних періодів, а також використання достатніх навантажень. Рухові здібності найкраще розвиваються у такому порядку: сила— координація—бистрота—витривалість. Для оптимізації термінового тренувального ефекту можуть бути використані плани факторних експериментів, для оптимізації кумулятивного тренувального ефекту — моделі росту. Молодший шкільний вік є періодом акцентованого розвитку рухових здібностей.