Моделювання процесів взаємодії тіла людини зі спортивним луком - Заневський, І. П. (Моделювання та інформаційні технології у фізичному вихованні і спорті, 2015)
Результати комп’ютерного моделювання системи стрілець-лук-стріла добре корелюють з відомими результатами швидкісної відеозйомки стосовно суттєво нелінійного характеру процесів, що відбуваються під час спільного руху стріли з тятивою. Сила віддачі, яка виникає між руківкою лука й рукою стрільця, після випуску тятиви змінює свою величину несуттєво (у межах приблизно 3%) відносно початкового (статичного) свого значення. Сила віддачі передається через тіло стрільця на землю, зменшуючись унаслідок амортизації приблизно у 20 разів. Відповідне переміщення верхньої частини тулуба стрільця знаходиться в межах одного міліметра. Унаслідок різниці у характері статичного й динамічного балансу сил вихід стріли з гнізда тятиви відбувається в положенні, на декілька міліметрів ближчому порівняно з положенням, коли тятива підв’язана. Спільний рух стріли з тятивою супроводжується інтенсивними коливаннями, спричиненими порушенням статичного балансу сил у системі в момент випуску тятиви. Сила тятиви, що прискорює стрілу, суттєво змінює свою величину (приблизно в 3 рази). За час спільного руху в системі відбувається сім повних циклів коливань.