Вплив якості швидкісних стенограм на показники змагальної діяльності ралійних екіпажів - Кувалдіна, О. В.; Рибак, Л. І.; Рибак, О. Ю. (Моделювання та інформаційні технології у фізичному вихованні і спорті, 2015)
З метою з’ясування впливу якості ралійних стенограм на стабільність результатів ралійних екіпажів на етапі спеціалізованої базової підготовки проведено спеціальний педагогічний експеримент і виявлено статистично значущі коефіцієнти кореляції між оцінками форми записування (rS=–0,5944) та сумарними оцінками (rS=–0,5141) якості стенограм та варіативністю результатів екіпажів порівняльної групи. Це свідчить про позитивний але опосередкований вплив якості укладання й записування стенограм на спортивні результати, проте паралельно слід підвищувати їх відповідність реальним конфігураціям трас, ступінь використання інформації пілотами та адаптацію членів екіпажу до впроваджених у стенограми змін