Структурний підхід до оцінки програми навчання перевороту убік дівчат 15 років - Шуєва, Аліна; Іващенко, Ольга; Ягелло, Владіслав (Актуальні проблеми фізичного виховання і спорту, 2021)
Мета дослідження – визначити особливості програмованого навчання перевороту убік хлопців 14 років. Матеріал і методи. У дослідженні прийняли участь 20 дівчат 15 років. Діти та їхні батьки були інформовані про всі особливості дослідження і дали згоду на участь в експерименті. Для вирішення поставлених завдань були використані методи дослідження: вивчення та аналіз науково-методичної літератури; педагогічне спостереження, хронометраж навчальних завдань; педагогічний експеримент, методи математичної статистики, факторний аналіз, метод найближчих сусідів. Результати. Аналіз спільностей дозволив встановити, що компоненти програми взаємозв’язані. Найбільшу кореляцію мають ІV, V та VI серії навчальних завдань. І, ІІІ та IV серії навчальних завдань об’єднуються в одну плеяду і забезпечують умови для навчання перевороту убік дівчат 15 років Висновки. У дослідженні отримано факторні моделі програми навчання які на 70,645% та 68,468% пояснюють варіацію результатів. Моделі характеризують двох факторну структуру програми навчання у якій кожне навчальне завдання має тісний зв’язок між собою, що свідчить про їх ефективний підбір. Встановлено що найбільш зв’язані між собою є завдання 1, 2 та 3 серії і завдання 3, 4 та 5 серії, що підтверджує комбінований характер методу алгоритмічних розпоряджень. Оптимізація кількості повторень вправи в цілому (VI серія завдань) залежить від обсягу виконання вправ другої і п’ятої серії навчальних завдань.