Критерії оцінки фізичної працездатності і функціонального потенціалу спортсменів-аматорів - Лисенко, Олена; Федорчук, Світлана; Колосова, Олена; Ковельська, Антоніна; Коваленко, Станіслав (Актуальні проблеми фізичного виховання і спорту, 2021)
Мета дослідження. Визначити діапазон змін фізичної працездатності та максимального рівня реакції кардіореспіраторної системи у мало тренованих осіб, які почали займатися спортом після 20 років і намагаються приймати участь в змаганнях з триатлону, марафону, велоспорту Матеріали і методи. У 69 мало тренованих людей вивчали реакцію кардіореспіраторної системи та фізичну працездатність спортсменів-аматорів в умовах тестового навантаження на аеробні здібності. Результати. З використанням сучасного ергоспірометричного комплексу «Oxycon Pro» визначили групи спортсменів-аматорів за значенням «критичної» потужності роботи в стандартних умовах тестування максимального споживання кисню. У спортсменів-аматорів рівень фізичної працездатності залежить від стажу їх спортивного тренування та віку, в якому почали аматори систематично тренуватися. Висновки. Надана інформація дозволить визначити рівень підготовленості спортсменів-аматорів, що підвищить ефективність спортивної підготовки спортсменів різного рівня тренованості та стажу.