Підготовка спортивних резервів в баскетболі - Корягін, Віктор; Гребінка, Галина (Актуальні проблеми фізичного виховання і спорту, 2021)
Актуальність дослідження зумовлена потребою в аналізі існуючої системи фізичної та технічної підготовки юних баскетболістів, що уможливить на науковій основі цілеспрямовано добирати засоби та методи тренування для удосконалення структури комплексної багаторічної підготовки. Матеріали і методи. Для проведення дослідження використовувалась «батарея» тестів, які дозволяють визначити рівень фізичної і технічної підготовки юних баскетболістів (4). Результати дослідження. Результати дослідження показали, що рівень фізичної і технічної підготовленості юних баскетболістів носить неоднорідний характер в різних вікових групах, що вони в цілому знаходяться на рівні, який нижче, ніж рекомендується навчальними програмами. Це стосується ростових показників: 15 років - 181,9 см, 16 років – 187,6 см, 17 років – 190,6 см, 18 років – 196,4 см, 19 років - 199 см; та відносної висоти вистрибування: 11 років – 32,17 см, 12 років – 36,8 см, 13 років – 42,00 см, 14 років – 43,1 см, 15 років – 46,9 см, 16 років – 48,8 см, 17 років – 49,9 см, 18 років - 54 см, 19 років – 55 см. Висновки. 1. Проведені дослідження технічної і фізичної підготовленості юних баскетболістів 11-19 років показали, що вони знаходяться в цілому на більш низькому рівні, ніж рекомендується існуючими програмами. 2. Поряд з введенням нормативних показників у повному обсязі з фізичної та технічної підготовленості, раціональне розподілення часу на всі види підготовки за роками навчання дасть можливість у значній мірі підняти рівень і ефективність роботи в плані багаторічної підготовки юних баскетболістів.