Вплив кількості повторень на ефективність процесу навчання метанню малого м’яча хлопчиків 7 років - Єрмаков, Сергій; Khudolii, Oleg; Чупіхін, Денис (Актуальні проблеми фізичного виховання і спорту, 2021)
Мета дослідження – визначити вплив кількості повторень на ефективність процесу навчання метанню малого м’яча хлопчиків 7 років. Матеріали і методи. У дослідженні прийняли участь 27 хлопчиків 7 років, які були розділені на три групи по 9 чоловік у випадковому порядку. Досліджувався вплив кількості повторень на ефективність процесу навчання метанню малого м’яча в ціль у хлопчиків 7 років. У педагогічному експерименті вивчався вплив 6, 12 і 18 повторень з інтервалом відпочинку 60 с на приріст рівеня навченості вправ хлопчиків 7 років. Матеріали дослідження опрацьовані в програмі статистичного аналізу – IBM SPSS 20. У процесі дискримінантного аналізу була створена прогностична модель для належності до групи. Результати. Дискримінантний аналіз дозволив визначити вплив кількості повторень на ефективність формування навичок метання малого м’яча в ціль; дати відповідь на питання наскільки достовірно різняться режими повторення за результативністю формування рухових навичок, до якого класу належить об’єкт на основі значень дискримінантних змінних. Висновки. На основі аналізу центроїдів груп визначено, що 12 повторень вправи (12 підходів по 1 разу з інтервалом відпочинку 60 с) має суттєвий вплив на приріст рівня навченості на уроках фізичної культури. Результати класифікації груп показують, що 94,4 % вихідних згрупованих спостережень класифіковано вірно.