Індивідуалізація техніко-тактичної підготовки кваліфікованих стрільців з пневматичної гвинтівки на етапі спеціалізованої базової підготовки - Лопатьєв, Анатолій; Демічковський, Андрій; Ткачек, Василь (Актуальні проблеми фізичного виховання і спорту, 2021)
Мета дослідження – встановити особливості техніко-тактичної підготовки кваліфікованих стрільців з пневматичної гвинтівки на етапі спеціалізованої базової підготовки. Матеріали та методи. Для вирішення поставлених завдань було використано наступні методи дослідження: аналіз та узагальнення науково-методичної літератури, педагогічні спостереження. Аналіз науково-методичної літератури дав змогу встановити, що кількість індивідуальних програм з підготовки стрільців з пневматичної гвинтівки не задовольняє сучасні потреби стрілецького спорту. Педагогічні спостереження використано для вивчення особливостей техніко-тактичного виконання змагальних вправ кваліфікованих спортсменів, а також їх рухових здібностей. Результати. Детальний аналіз змагальної діяльності дозволив визначити, що фази виконання пострілу «прицілювання», «виконання пострілу – активний постріл», «налаштування на постріл» є інформативними показниками техніко-тактичних дій кваліфікованих спортсменів у стрільбі з пневматичної гвинтівки. Було проаналізовано ряд навчально-методичних документів: навчальна програма з підготовки стрільців з кульової стрільби для дитячо-юнацьких спортивних шкіл, спеціалізованих дитячо-юнацьких шкіл олімпійського резерву, шкіл вищої спортивної майстерності та навчальних закладів спортивного профілю; спеціалізована література з підготовки стрільців. У процесі аналізу визначено, що співвідношення наведених сторін підготовки не дає можливості проведення ефективного процесу підготовки спортсменів для досягнення високих спортивних результатів в межах діючих правил змагальної діяльності. Висновки. Детальний аналіз спеціалізованої навчально-методичної літератури для стрільців з пневматичної гвинтівки дозволив встановити, що в групах спеціалізованої базової підготовки спортсменів усі види підготовки виглядають наступним чином: теоретична підготовка зменшується з 3,44% до 2,6%, загальна фізична зменшується з 15,0% до 13,2%, спеціальна фізична підготовка зменшується з 17,21% до 15%, технічна підготовка зростає з 53,5% до 54,7%, участь у змаганнях збільшується з 9,05% до11,7%, інструкторська та суддівська практика зростає з 1,8% до 2,8%.