Вплив рівнів розумової та фізичної працездатності студентів на формування техніко-тактичних якостей у фехтуванні

Автор(и)

  • І. В. Кривенцова
  • С. А. Пашкевич
  • С. А. Чистяков

Ключові слова:

студентки, фехтування, розумова працездатність, фізична працездатність

Анотація

Мета дослідження: виявлення зв’язків між показниками фізичної та розумової працездатності і формуванням техніко-тактичних якостей фехтувальників, визначення значущих критеріїв та тестів для відбору студентів у секції фехтування оздоровчої та спортивної спрямованості.

Методи дослідження: вивчення та аналіз літератури; педагогічні спостереження; фізіологічні методи (фізична працездатність за Гарвардським степ-тестом з розрахунком ІГСТ, розумова працездатність за коректурними таблицями, спеціальні вправи оцінювання техніко-тактичних якостей фехтувальника); статистичні методи (параметрична та непараметрична статистика з використанням комп’ютерних програм). 

У дослідженнях були задіяні 31 студентка факультету іноземної філології та 9 професійних фехтувальниць, студенток того ж віку.

Висновки. Взаємовплив між показниками розумової і фізичної працездатності та наявність кореляційних зв’язків з показниками техніко-тактичних якостей студентів, які займаються фехтуванням дозволили встановити інформативність окремих показників для якісного відбору студентів до секції фехтування. Індекс Гарвардського степ-тесту та стандартизована кількість помилок можуть бути прогностичними критеріями формування техніко-тактичних навичок у студентському фехтуванні. Проте, питання потребує подальших довготривалих досліджень.

 

Опубліковано

2016-05-02